Теніс України у соцмережах

Новак Джокович переграв Ніка Кірьоса у фіналі Вімблдону і став семиразовим переможцем трав'яного Турніру Великого Шолому.

Сербський тенісист Новак Джокович стає тріумфатором Вімблдонського турніру. В титульному матчі змагань Новак в чотирьох партіях переграв дебютанта фіналів Турнірів Великого Шолому австралійського спортсмена Ніка Кірьоса, який займає 40-у сходинку чоловічого світового рейтингу. Джокович програв стартовий сет фінального поєдинку, але зумів здобути чергову вольову перемогу на турнірі.



Grand Slam
Вімблдон - 2022
Фінал

(1) Новак Джокович - Нік Кірьос - 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3)

Зрозуміло, що у чоловічому фіналі Вімблдонського турніру був явний фаворит. За Джоковича говорило аж надто багато факторів, перераховувати які, насправді, немає ніякого сенсу. Але при великму бажанні можна було знайти і кілька аспектів, завдяки яким Кірьосу теж можна було приписати непогані можливості на виграш першого в кар'єрі Турніру Великого Шолому. 

По-перше, одразу згадується статистика особистих протистоянь між тенісистами. Ніка сміливо можна назвати незручним суперником для сербського тенісиста. Кірьос жодного разу не віддавав Джоковичу навіть партії. Звучить переконливо, правда? Якщо не вдаватись в деталі, так воно і є. Але, треба бути максимально чесними і зазначити, що спортсмени зустрічались всього двічі, і сталось це аж у 2017-му році. А з того часу змінилось ну дуже багато чого. 

По-друге, Кірьос повинен був мати значно більше сил на фінальне протистояння. Півфінальну зустріч Нік пропускав через те, що Рафаель Надаль був змушеним знятися ще до початку зустрічі. Та й в цілому по сітці Нік рухався куди більш впевнено, ніж Джокович. У цього моменту є й інший бік - Кірьоса ми так і не побачили у справі проти дійсно серйозного суперника. Із топових опонентів у нього на Вімблдоні був хіба що Стефанос Ціціпас, але грецький тенісист провів далеко не найкращий поєдинок. 

Стартовий сет зустрічі показав, що Кірьос і дійсно налаштувався дати Новаку справжній бій і зачепитися за дебютний для себе титул на мейджорі. Австралійському тенісисту вистачило одного гейму, в якому у Джоковича підвисла подача - Нік чудово скористався своєю можливістю для брейку і спокійно втримав перевагу до переможного завершення сету.

Джокович вже неодноразово навіть протягом цього турніру показав, що вміє відігруватися. І навіть рахунок 0:2 по партіях для нього не перешкода на шляху до перемоги. В фіналі, правда, доводити відставання до критичного Новак не став. В другій партії сербський тенісист дуже швидко взяв під нуль подачу суперника і, здавалося б, впевнено вів сет до перемоги. 

І от при подачі Джоковичем на сет сталось дещо несподіване. Новак буквально провалився і догрався до потрійного брейк-поінта для Кірьоса. Зрозуміло, що Нік в цей момент був просто зобов'язаний вмикати свій фірмовий психологічний тиск, але Джокович витримав, методично відіграв всі брейк-поінти, до речі, у Ніка був і четвертий. І після цього з першого ж сет-болу вирівняв рахунок в матчі за партіями. 

Міг Новак повести зі швидким брейком і в третій партії, але тепер уже майже героїчно власну подачу втримав Кірьос. Рівна боротьба в сеті тривала до 10-го гейму, в якому Джокович вже дуже впевнено скористався своєю можливістю для брейку, а за кілька хвилин впевнено подав на перемогу в партії.

Нарешті, в четвертому сеті ми побачили справжній для трав'яного тенісу хід боротьби. Жодного брейк-поінта за всю партію і цілком логічний тай-брейк для виявлення найсильнішого. Новак у цьому 13-му геймі впевнено захопив ініціативу, швидко повів одразу з двома міні-брейками і оформив свій 7-й титул на Вімблдоні.

Тепер у Новака Джоковича в активі вже 21 титул на Турнірах Великого Шолому. Більше, наразі, тільки у Рафаеля Надаля, який оформив 22 трофеї. Але Джокович випередив Роджера Федерера і вийшов на чисте друге місце в цьому протистоянні.   

Теніс України в соцмережах: Facebook і Telegram

Коментарі