Теніс України у соцмережах

Бен Шелтон. Мріяв бути квотербеком, а став майбутнім американського тенісу.

US Open - 2023 приніс кілька новин для прихильників американського тенісу. Почнемо, як годиться, із поганої. Саме після програшу в другому колі оголосив про завершення кар`єри легендарний Джон Ізнер. А хороша новина полягає в тому, що під час змагань в Нью-Йорку на повний голос заговорили про нового претендента на звання "майбутнього американського тенісу" - Бена Шелтона. 



Чи є у тебе варіанти обрати інший шлях в житті, коли ти народився в максимально тенісній родині? Мати Бена Шелтона мала досить високий рейтинг в юніорському турі, сестра - грала на університетському рівні, а він у Сполучених Штатах максимально високий. Більше того, батько Бена - Браян Шелтон - був професійним тенісистом і підіймався на 55-й рядок світового рейтингу. Батько нової зірки ATP-туру діставався до четвертого кола Вімблдона в 1994-му році, де лишень у вирішальному п`ятому сеті із рахунком 8:10 програв шведу Крістіану Бергстрему.

Якщо цих фактів вам недостатньо, давайте згадаємо ще одного близького родича Бена - дядька по материнській лінії Тодда Вітскена. Він був чвертьфіналістом Australian Open - 1988, де, правда, розгромно поступився Івану Лендлу. Але найбільших успіхів Тодд досягнув в парному розряді - здобув 12 титулів і підіймався на 4-ту сходинку світового рейтингу. 

Отже, батько Бена завершив свою професійну кар`єру в 1997-му році і повернувся до альма-матер - Технологічного університету в Атланті, де став тренером дівчачої тенісної команди. Як зізнається зараз Бен, з цією роботою батька і пов`язані його перші свідомі спогади у житті - на тренуваннях малюк був присутнім досить часто. Але ракетку в руки Бен брав геть не часто - із батьком він тренувався не частіше одного разу на місяць.

Натомість Бен сконцентрувався на іншому виді спорту - американському футболі. Журналісти пишуть, що наставники хлопця відзначали його високий спортивний інтелект. І дивлячись на дії Бена на корті, сперечатися з цією думкою не хочеться. Квотербеком команди середньої школи Бен Шелтон виступав до 12 років. І саме в цьому віці, як він каже сам, у нього в голові "клацнув перемикач".

"Я ніби весь час знав, що теніс - це те, чим я повинен займатися в житті. І усвідомлюючи це, я давав собі час пожити поза межами цього виду спорту. Коли я думав про своє майбутнє, я бачив у ньому тільки теніс і тренування під керівництвом мого батька". 

Так воно і сталось. І саме батько навчив Бена концентруватися на тому, аби робити свою гру максимально варіативною. Так, у хлопця від природи були прекрасні дані - минуле в американському футболі підняло його "фізику" на максимально можливий рівень. Його подача шульги ставила в глухий кут суперників ще на юніорському рівні, але для подальшого прогресу цього було не достатньо. Браян намагався навчити сина різноманітності на корті, наприклад, готувати собі виходи до сітки максимально потужними ударами, а потім завершувати розіграш ніжним дотиком ракетки до м`яча.

Не важко здогадатися, що кумиром Бена, якому намагались прищепити саме такий стиль гри, був Роджер Федерер. Але копіювати швейцарця Шелтон-молодший намагався не тільки технічно. В першу чергу Бен прагнув навчитися давати собі раду з емоціями на корті. Часом здається, що саме ці уроки даються хлопцю найважче. 

Але є ще один момент, який зараз відзначають, в першу чергу американські, журналісти. Оскільки батько Бена працював тренером університетської збірної, то й сам хлопець сприймав теніс, як командний вид спорту, як спосіб збудувати спільноту, знайти друзів та пишатися досягненнями своїх партнерів. Допомога в особистій кар`єрі від цього факту далеко не очевидна, але ігнорувати його теж не будемо.

Ще одна відома історія становлення Бена Шелтона, як спортсмена, датується приблизно 2019-м роком. Саме тоді, як і у кожного порядного 16-ти річного тенісиста у нього виникла думка спробувати свої сили в юніорському турі та спробувати свої сили на змаганнях із найкращими однолітками світу. Батько на таку ідею відреагував питанням: "А зараз ти найкращий гравець у Сполучених Штатах?". І почувши негативну відповідь Браян додав: "Бене, ну і навіщо тобі їхати закордон, якщо ти не найкращий тут?".

Отже, Бен Шелтон залишився вдома і не витрачав час на постійні перельоти. Додатковий плюс: через постійний графік не страждало навчання, тож забивати собі голову постійними намаганнями наздогнати шкільну програму не доводилось. Та й, правду кажучи, найкращих юніорів і так магнітом притягувала Флорида (а саме там вже працював тренером університетської команди батько Бена), тож практики в іграх проти перспективних однолітків хлопцеві не бракувало.

Зрозуміло, що ніде в світі така стратегія не має жодних шансів на успіх. Але в Сполучених Штатах із його потужним університетським тенісом можна набиратися досвіду та набивати гулі і без участі в змаганнях по всій планеті. І Бен Шелтон - далеко не єдиний приклад спортсмена, який вийшов саме із цього середовища. Інша справа, що прорив Бена був ледь не найшвидшим в історії. Але до переходу в професіонали ми ще повернемось.

В 17 років Бен Шелтон отримав пропозиції від Університетів і, о диво, обрав саме той заклад, в якому працював тренером його батько. В такій ситуації є два варіанта розвитку подій: або найближчий родич максимально допомагає тобі і протягує в склад виключно за родинні зв`язки, або... Як зізнається Бен, йому довелось рухатися саме по другому шляху. Батько був максимально суворим і для того, аби грати у команді Бену доводилось бути ледь не на голову сильнішим за всіх інших гравців. 

В 2021-му році першокурсник Бен Шелтон допоміг своїй університетській збірній виграти чоловічий чемпіонат NCAA. В цей же час хлопець спробував свої сили в турі, правда, грав він турніри ITF виключно в Штатах. В 2022-му Бен дістався до перших фіналів Челленджерів, правда три перших титульних матчі він програв. А ще він став найкращим гравцем NCAA, дебютував на Мастерсі в Цинциннаті, де отримав wild card і здобув там перемогу над 5-м номером посіву Каспером Руудом. До речі, це перший випадок в історії, коли переможець NCAA виграє матч в основній сітці Мастерсу протягом одного сезону. 

Завершення 2022-го було для Бена Шелтона просто фантастичним - три трофеї на Челленджерах, але знову ж таки, виключно у Сполучених Штатах. Чи не розгубиться такий "домашній хлопчик", коли доведеться подорожувати усією планетою?


Достойну відповідь на це питання Бен Шелтон дав вже під час Australian Open - 2023. На першому мейджорі закордоном Бен дістався до чвертьфінала. Так, можна довго розмірковувати над тим, а чи не надто пощастило американцю із сіткою (Чжічжень Чжан, Ніколас Харрі, Алекс Попирін, Джей Джей Вулф - жодного сіяного суперника до самої стадії 1/4 фіналу). Зупинився Шелтон саме на співвітчизнику - програв Томмі Полу. На US Open - 2023 суперником Бена по чвертьфіналу знову став американець, але цього разу Шелтон пройшов Френсіса Тіафо.

Тренером Бена лишається його батько. При цьому Браян не полишає роботу в університеті, а тому на змагання разом із його сином їздить інший наставник - Дін Голдфайн. Бен Шелтон підписав контракт із менеджерською компанією свого давнього кумира - Роджера Федерера. Він вже гарантовано увірвався в топ-20 світового рейтингу. Він вже заслужив, аби ми уважно спостерігали за його кар`єрою. І не тільки за шаленими подачами зі швидкістю в 240 км/год. 

Так, він заслужив гучний аванс: звання "майбутнього американського тенісу". А от чи не буде надто тиснути на Бена Шелтона такий статус? Побачимо лише у майбутньому.  

Теніс України в соцмережах: Facebook, Telegram і Twitter

Коментарі

Популярне