Теніс України у соцмережах

"Достроковий фінал" та історичний матч Даяни Ястремської. Анонс жіночих півфіналів Australian Open - 2024

Вже завтра нам стануть відомі імена фіналісток жіночого одиночного турніру на Australian Open - 2024. І надзвичайно приємно, що вперше на кортах Мельбурна до стадії 1/2 фіналу дісталась українська тенісистка. Даяна Ястремська пробилась у півфінал мейджора з кваліфікації, чим вже подарувала безліч позитивних емоцій українським вболівальникам. Але чи зможе Даяна зробити ще один крок на Відкритому Чемпіонаті Австралії?

Australian Open - 2024
Мельбурн, Австралія
1/2 фіналу

(2) Аріна Сабаленко - (3) Коко Гофф
25 січня
Початок о 10:30 за київським часом

Важко не погодитися із експертами, які називають саме цей матч достроковим фіналом Australian Open - 2024. Хто б не переміг у цьому матчі, хто б не пробився у фінал з другого протистояння, або Аріна, або Коко будуть беззаперечними фаворитками титульного протистояння. І, насправді, перемогу на австралійському мейджорі віддавати представниці нижньої половини сітки почали вже давно - ще від моменту вильоту з турніру Іги Свьонтек.

Ну а хіба можна по-іншому ставитись до матчу, в якому зійдуться діюча чемпіонка Відкритого Чемпіонату Австралії та переможниця останнього на даний момент Турніру Великого Шолому - US Open - 2023. Тим більше, що в фіналі минулорічного американського мейджора Гофф переграла саме Сабаленко. Але якщо дивитися на цьогорічні виступи Аріни в Мельбурні, можна назвати її спортсменкою з іншої ліги - в жодному протистоянні "нейтральна" тенісистка не відчула ніяких труднощів. В жодному сеті вона не віддала суперницям більше 3-х геймів, а декого (на жаль, це ми про Лесю Цуренко) Сабаленко взагалі обігрувала із двома баранками. 

До чвертьфінального матчу форма Гофф також вражала. Може і не настільки розгромно, але американська тенісист теж впевнено крокувала сіткою, не програвши до стадії 1/4 фіналу жодної партії. Але тут на її шляху стала українка Марта Костюк, яка показала, що з Коко можна боротися. Так, Гофф і сама аж надто багато подарунків Марті робила протягом цього матчу, але і сама Костюк продемонструвала, як саме можна поставити американку в глухий кут. 

З іншого боку, та зустріч показала й те, що Коко готова боротися навіть розгромно поступаючись в рахунку. Нагадаємо, Гофф видряпала стартовий сет з 1:5, а от у Сабаленко таких перевірок на міцність протягом усього турніру просто не було. Громити суперниць, звісно, приємно, але тонус справжньої запеклої боротьби може бути навіть важливішим. Бо тільки у півфіналі Аріна зустрінеться із суперницею, яка дійсно може створити для неї проблеми. 

Статусу матчу додає ще й той факт, що саме його переможниця гарантує собі другу сходинку світового рейтингу за підсумками турніру. На першому рядку незалежно від результатів Australian Open - 2024 залишиться Іга Свьонтек, а от володарка звання другої ракетки світу визначиться саме в очному протистоянні Коко Гофф та Аріни Сабаленко.

Між собою на даний момент спортсменки провели 6 поєдинків. І 4 з них виграла саме Коко Гофф. Американка лишила за собою вже згаданий фінал US Open - 2023 і це був єдиний їхній матч на Турнірах Великого Шолому. Втім в 2023-му році перемога була і у Сабаленко - Аріна виграла зустріч у чвертьфіналі змагань в Індіан-Веллсі, причому із "баранкою" для Гофф в другому сеті. 

І все-таки, якщо зважувати всі фактори, саме "нейтральну" Сабаленко можна вважати фавориткою зустрічі. Хід, який вона набрала в Мельбурні вражає і резервів у Гофф, здається, недостатньо для того, аби створити Аріні проблеми. Можливо, це враження від матчу проти Костюк, в якому Коко аж надто багато помилялась. Можливо, що над цими помилками проведена серйозна робота і такі спади в грі американки вже не повторяться. Але що робити із такою Сабаленко, яку ми бачили в попередніх матчах Australian Open - 2024? Питання надзвичайно складне і не факт, що Коко знайде на нього відповідь.

(Q) Даяна Ястремська - (12) Цінь Вень Чжен
2-й запуск
Початок орієнтовно о 12:00

Даяна Ястремська в Мельбурні вже всім все довела. І тим, хто критикував її за важкі перемоги в кваліфікації. І тим, хто пророкував швидкий виліт після сенсаційної перемоги над Маркетою Вондроушовою на старті. І тим, хто говорив, що вже Азаренко, яка перебуває у відносно непоганій формі, Даяні точно не обіграти. І тим, хто, як і сама Вікторія, висловлював сумніви в тому, що Ястремська зможе втримувати свій рівень протягом кількох матчів поспіль.

Зрозуміло, що зараз дуже хочеться вивести Ястремську у фінал, тим більше, що, ніби, Даяні грати не з явною фавориткою турніру. Але ті, хто активно слідкує за жіночим тенісом протягом останніх двох років, прекрасно знають, наскільки Цінь Вень небезпечна опонентка. Ну не дарма за ці два роки вона показала просто шалений прогрес і наступного тижня вже гарантовано потрапить до том-10 світового рейтингу. 

Серед речей, на які Даяні варто звернути особливу увагу, це вміння Чжен додавати протягом матчу. Здається, що в протистояннях із нею розслаблятися не можна ані на мить, адже будь-який спад вона може використати для того, аби перевернути хід зустрічі. У Цінь Вень непогано працює подача. Так, відсоток потрапляння першим м`ячем часом відверто шкутельгає, але очки вона китайській спортсменці приносить регулярно. Чжен вміє і у захисті попрацювати, і швидко перейти з нього до атакувальних дій, і першим номером зіграти. 

Здається, що Чжен - взагалі спортсменка без будь-яких слабких аспектів. Так, в грі Цінь Вень відверто не провалюється жоден елемент. Але і феєричним її теніс теж назвати не виходить. Отже, багато в чому доля протистояння буде в руках самої Даяни. Агресивний стиль українська тенісистка точно збереже, а от чи вдасться втримати на найвищому рівні концентрацію і уникнути великої кількості помилок при цій активній грі? Як на мене, це питання і буде головним. 

Між собою спортсменки ще жодного разу не зустрічались. Так само для кожної з них цей матч буде першим півфіналом на рівні Турнірів Великого Шолому. Хтось проб`ється у перший фінал мейджора. Тому зрозуміло, що на корті будуть ще й зашкалювати нерви та хвилювання. Кому вдасться їх краще опанувати, той і буде в цьому півфіналі на коні. 

Теніс України в соцмережах: Facebook, Telegram і Twitter

Коментарі

Популярне