Теніс України у соцмережах

Даяна Ястремська - півфіналістка Australian Open - 2024. Українська тенісистка в двох партіях переграла Лінду Носкову в 1/4 фіналу мейджора


Українська тенісистка Даяна Ястремська стає півфіналісткою Відкритого Чемпіонату Австралії. На стадії 1/4 фіналу Даяна, яка починала виступи в Мельбурні ще з сита кваліфікації, здолала юну чеську спортсменку Лінду Носкову, яка займає 50-ту сходинку поточного світового рейтингу. На перемогу в протистоянні Даяна витратила 1 годину і 20 хвилин ігрового часу.

Australian Open - 2024
Мельбурн, Австралія
1/4 фіналу 

(Q) Даяна Ястремська - Лінда Носкова - 6:3, 6:4

Чи можна якимось чином переоцінити важливість цієї перемоги для Даяни Ястремської - дівчини, яка із кожним матчем переписує свої найкращі досягнення на кортах Мельбурна і на Турнірах Великого Шолому взагалі? Ястремська стає першою українкою, яка зіграє у півфіналі Australian Open і всього другою спортсменкою в історії, яка пробилась в 1/2 фіналу з кваліфікації цього турніру.

І саме з кваліфікації хочеться почати цей огляд. Пам'ятайте, скільки питань викликала гра Даяни у відборі? Чи можна було тоді уявити, до після трьох перемог у трьох сетах Ястремська так розійдеться в основній сітці, що від неї розгромно вилетить Маркета Вондроушова, та і грізна Вікторія Азаренко не зможе взяти навіть партії? 

Вікторія, до речі, після своєї поразки від української тенісистки поставила цілком слушне питання: "А чи зможе Даяна довго втримувати такий височенний рівень гри?". Зізнаюсь, у мене також виникали певні сумніви. Скільки разів ми вже бачили, як після сенсаційної перемоги над затятим фаворитом спортсменка в наступному матчі без шансів програвала куди, здавалося б, легшій суперниці.

Але зараз це не про Даяну. Я не буду озвучувати думки і мрії, які з'являються в кожного, хто після виходу Ястремської у чвертьфінал дивився на її половину сітки. Рухатися, все-таки, краще крок за кроком. І сьогодні черговий такий крок Даяною було зроблено у чудовому стилі.

Хоча на початку протистояння із тривожністю вболівальникам Ястремської впоратися було доволі складно. Даяна намагалась діяти в тому ж агресивному стилі, ніби продовжуючи зустріч із Азаренко, але виходило далеко не все. Так, вже в третьому геймі зустрічі українка фактично без боротьби віддала свою подачу суперниці. Носкова цим подарунком на повну не скористалась - вже в наступному геймі Ястремська повернулась у боротьбу зі зворотнім брейком.

Завершення сету минуло, як це часто кажуть, із обопільними шансами. От тільки різницю Даяна створювала за рахунок того, як на цих важливих м'ячах вона діяла. У двох поспіль геймах на прийомі Лінда діставалась до брейк-поінтів, але Ястремська в кожному випадку відігравалась. А між цими геймами була подача самої Носкової, на якій свій брейк-поінт заробила і Даяна. Не тільки заробила, а й чітко реалізувала.

За другу партію Даяна заслуговує навіть більше компліментів, ніж за стартовий сет. Так, в ній Ястремській ніби не довелось демонструвати характер, відіграватися з брейку, рятувати власні подачі з брейк-поінтів наприкінці сету. Все було чітко і по-справі. Я б сказав, що це була партія, в якій справжня фаворитка на класі долає хоч і не просту, але не таку зіркову і досвідчену суперницю. І як же приємно бачити в ролі тої фаворитки саме Даяну.

Ястремська більш ніж чітко відпрацювала всі гейми на власній подачі. Так, помилок у Даяни, як і в усьому матчі в цілому, було приблизно стільки ж, скільки й чисто виграних м'ячів. Але найголовнішим було те, як українка задавила суперницю. Бо та сама Носкова за другий сет змогла завдяки власним активним діям виграти всього 2 розіграші, а помилок у Лінди було у підсумку навіть більше ніж у Даяни. Ключем до успіху Ястремської в цій партії став єдиний брейк в середині сету. Ну а Носкова навіть до рахунку "рівно" на прийомі в цьому сеті так і не дісталась.

Тепер за право зіграти у фіналі Australian Open - 2024 Даяна Ястремська посперечається із переможницею матчу Цінь Вень Чжен - Анна Калінская.

Теніс України в соцмережах: Facebook, Telegram і Twitter

Коментарі