Теніс України у соцмережах

Australian Open - 2024. Кваліфікація. Гучні сенсації та прогнозовані результати першого ігрового дня відбору до австралійського мейджора

Сьогодні вночі на кортах Мельбурна стартувала кваліфікація першого в сезоні Турніру Великого Шолому. І вже в перший ігровий день було зафіксовано безліч вкрай цікавих, а подекуди, і сенсаційних результатів. На жаль, не обійшлось без вильотів українських тенісистів. Єдиний наш представник, який проводив матч у вівторок, Ілля Марченко в двох партіях поступився представнику Боснії та Герцеговини Нерману Фатичу.

Australian Open - 2024
Мельбурн, Австралія
Кваліфікація, 1-й раунд

Чоловіки
Нерман Фатич - Ілля Марченко - 6:4, 7:6(5)

Український ветеран, на жаль, не найкращим чином почав поєдинок, що і коштувало Іллі всього стартового сету. Після брейку у виконані Фатича вже в першому геймі зустрічі Марченко не зумів повернутися в боротьбу за партію. 

Ну а поразку в другому сеті можна назвати ще більш прикрою. Ілля лідирував на тай-брейці із рахунком 5:3, але програв 4 розіграші поспіль. 

Феліпе Мелігені Алвеш - (5) Майл Ммо - 6:1, 6:3

Напевно, саме цей результат можна назвати однією з головних сенсацій ігрового дня. Бо в цьому протистоянні дивує не тільки ім`я переможця, а й рахунок, із яким бразильський тенісист буквально розгромив 5-го номера посіву кваліфікації. 

Ммо провалив стартовий сет, в якому тричі упустив власну подачу, і почав другу партію з іще одного брейку для суперника. З рахунку 1:6, 0:3 Майкл, здавалося б, загострив боротьбу - американець відіграв упущений гейм на подачі. Втім Феліпе до завершення зустрічі зумів ще раз відзначитися на прийомі і оформити підсумкову перемогу. 

Жюль Марі - (12) Бенуа Пер - 7:6(6), 6:4

Результат цього французького дербі для когось може здаватися несподіваним, враховуючи зірковий (принаймні, колись) статус Бенуа Пера. А комусь, навпаки, поразка 12-го номера посіву може здаватися цілком прогнозованою. Бо останнім часом Пер робить на кортах все, що завгодно, окрім, власне, гри в теніс.

Цього разу Бенуа продемонстрував навіть щось схоже на "бажання перемогти". Принаймні в першому сеті він відігрався з брейку, а після поразки на тай-брейці стартової партії зумів повести із геймом на прийомі в активі на початку другого сету. Завершилось все, правда, у стилі Бенуа - суцільний провал ближче до закінчення зустрічі і дві безвольно програні власні подачі. 

Денис Кудла - (11) Дієго Шварцман - 7:6(7), 6:4

Погодьтесь, матч між цими тенісистами цілком міг трапитись на стадії чвертьфіналу, наприклад, якогось турніру серії ATP, натомість не зовсім вдалі виступи обох спортсменів останнім часом призвели до того, що вони зустрілись вже на старті кваліфікації Турніру Великого Шолому. 

Шварцман, можливо, вважався фаворитом зустрічі, але американський тенісист показав куди більш змістовний теніс, який і дозволив йому фактично весь матч провести в якості лідера. Так,  в стартовому сеті Дієго відіграв швидкий брейк у виконанні Кудли, але тай-брейк Денис провів набагато більш стабільно. А от у другому сеті Кудла більш уважно поставився до переваги в рахунку, яку йому вдалось доволі швидко здобути, і втримав її до переможного завершення матчу.

(8) Давид Гоффен - Стефано Травалья - 6:4, 7:5

Як цікаво починають 2024-й рік два фіналіста підсумкового Турніру ATP зразка 2017-го року. Грігор Дімітров, який тоді виграв трофей, наприкінці минулого тижня взяв перший з того самого Підсумкового Турніру титул. Болгарський тенісист став тріумфатором змагань в Брісбені. А от Давид Гоффен змушений радіти не титулам, а тому факту, що йому вдалось вдало розпочати виступи в кваліфікації Australian Open.

Приводи для радості у Гоффена і дійсно є. Суперник, як для стартового раунду відбору, йому дістався вкрай непростий, та й матч складався не найкращим чином. Давид в кожному сеті виривався вперед із брейком, але доволі швидко Травалья відновлював рівновагу в рахунку. Втім, наприкінці кожної з партій саме бельгійському тенісисту вдавалось підсилити гру і здобути вирішальну перевагу. 

(26) Джуліо Дзепп`єрі - (PR) Пабло Куевас - 6:0, 6:1

Найголовніше, що хочеться сказати з приводу цієї зустрічі - як приємно було знову бачити Пабло Куеваса на корті. Уругвайський ветеран (а Пабло 1 січня виповнилось вже 38 років) робив паузу в кар`єрі влітку 2022-го року. Потім влітку 2023-го він ненадовго повернувся в тур виступив у кваліфікації Ролан Гарросу та Вімблдону, провів ще кілька грунтових турнірів і знову взяв паузу.

Результат сьогоднішньої зустрічі навряд надихне Куеваса продовжувати спроби піднятися на колишній рівень. Втім, сам факт того, що Пабло поки не відходить від справ, тішить. 

Жінки
Леолья Жанжан - (7) Аріна Родіонова - 6:3, 6:4

В жіночій частині кваліфікації результатів, про які хотілося б поговорити окремо, в перший ігровий день було зафіксовано не так багато. Судячи з номерів посіву найбільшою сенсацією можна вважати виліт Аріни Родіонової, яка зараз представляє Австралію. Аріна потужно завершила минулий сезон, коли взяла кілька трофеїв рівня ITF, зокрема на 60-тисячнику в Трнаві. Проте явною фавориткою зустрічі Родіонова не була. 

Леолья ж, яка особливих зірок з неба останнім часом не хапала, провела якісний матч і спокійно завершила зустріч в двох партіях. Сенсація? Навряд. Несподіванка? Цілком можна сказати і так.

Александра Корнєєва - (31) Сачія Вікері - 6:4, 3:6, 7:5

З одного боку трохи несподіваним, а з іншого і неприємним, результатом можна назвати поразку Сачії Вікері від Александри Корнєєвої. Ну не дуже хочеться, аби спортсменки без прапору взагалі виходили на корти світу, не те що б вигравали матчі. 

Тим більше, що протягом вирішального сету цієї зустрічі Вікері двічі лідирувала в рахунку із брейком, але кожного разу дозволяла росіянці моментально відіграти відстававння. У підсумку Корнєєва встигла і ще один вирішальний брейк до завершення зустрічі оформити. 

(11) Анна Бондар - Шувей Се - 7:6(3), 6:4

Результат цього матчу хочеться виділити окремо з однієї простої причини - він став останнім в кар`єрі Шувей Се. На щастя, тільки в одиночному розряді. Можливо, рішення і правильне, бо з часом треба розставляти пріоритети. От Се і вирішила сконцентруватися на виступах в парі та міксті, де її результати куди більш серйозні. 

Але й в одиночному розряді Шувей є чим похвалитися. Вона піднімалась на 23-тю сходинку жіночого рейтингу, грала в четвертому колі Вімблдона - 2018 та 1/4 фіналу Australian Open - 2021.

До другого ігрового дня кваліфікації Australian Open - 2024 у українських прихильників тенісу має бути куди більше уваги. Саме сьогодні вночі виступи на кортах Мельбурна розпочинає Віталій Сачко в чоловічій частині турніру та одразу чотири представниці України в жіночій - Даяна Ястремська, Дарія Снігур, Катаріна Завацька та Юлія Стародубцева. 

Теніс України в соцмережах: Facebook, Telegram і Twitter

Коментарі

Популярне