Теніс України у соцмережах

Даяна Ястремська в максимально агресивному стилі переграла Вікторію Азаренко і вийшла в 1/4 фіналу Australian Open - 2024


На стадії 1/4 фіналу Відкритого Чемпіонату Австралії зіграють одразу дві українські тенісистки. До Марти Костюк, яка пробилась до цієї стадії Australian Open - 2024 вчора, приєднується Даяна Ястремська, яка починала виступи в Мельбурні ще з сита кваліфікації. На стадії четвертого кола Даяна у фантастичному матчі переграла 18-ту ракетку турніру спортсменку без прапора Вікторію Азаренко. Зустріч тривала близько 2 годин і 10 хвилин ігрового часу.

Australian Open - 2024
Мельбурн, Австралія
1/8 фіналу

(Q) Даяна Ястремська - (18) Вікторія Азаренко - 7:6(6), 6:4

Дуже часто доводилось бачити, як такі поєдинки програвались ще до виходу спортсменок на корт. Погодьтесь, Азаренко вважалась явною фавориткою матчу і Даяна цілком могла спробувати зіграти від захисту, не намагатися боротися із Вікою у фірмовому атакувальному стилі, поставити собі за мету перечакати, відсидіти в обороні і діяти в розрахунку на помилки суперниці. Спокуса діяти так, певно, була великою. Але таке рішення було б заздалегідь програшним.

Ястремська не стала відштовхуватися від чеснот і сильних сторін суперниці, а зіграла так, ніби тільки від її гри залежить успіх в матчі. Даяна вирішила діяти першим номером і цей тиск для Азаренко виявився повною несподіванкою. Вікторія, здавалося б, наче кожного разу дивувалась, як у Даяни вистачає сміливості настільки потужно розігрувати комбінації в два удари з подачі? Як їй вдається класти м'ячі в самісінькі кути корту?

Звісно, у Ястремської було чимало помилок - граючи настільки активно, їх неможливо уникнути. Але навіть із урахуванням кількох провальних фрагментів матчу Даяна лишилась у плюсі по співвідношенню віннерсів до цих помилок.

Отже, як розвивались події у зустрічі? Даяна почала матч із брейку, але доволі швидко Азаренко не просто відігралась, а й сама повела в рахунку із геймом на прийомі в активі. Віка навіть вийшла подавати на стартовий сет, але цей гейм Ястремська виграла під нуль. Українська спортсменка, правда, одразу ж після зворотнього брейку знову віддала свою подачу. Але до тай-брейку Даяна все-таки дотягнула. Вдруге завадити Азаренко подати на партію було в рази складніше, довелось навіть 2 сет-боли відігравати, але Ястремська впоралась.

Тай-брейк, по суті, став квінтесенцією стартового сету. Та ж максимально гостра боротьба, той же стиль гри у виконанні обох спортсменок. І, певно, справедлива перемога в ньому саме Ястремської, як винагорода за сміливість та активність.

За другий сет стало відверто страшно після того, як Азаренко повела на самому його початку із брейком - 3:0. І справа навіть не в тому, що спортсменка без прапора кинулась рятувати матч, це було цілком очікувано. Більше лякало те, що у Даяни, наприклад, геть зникла перша подача. Вікторія ж, навпаки, першим м'ячем подавала максимально якісно, а це, навіть в жіночому тенісі, фактор надзвичайно важливий.

І ось тут Даяна показала ще й своє вміння вдумливо підходити до гри, заспокоюватися, долати спади та повертатися в боротьбу. Ястремська бере 5 геймів поспіль і з 0:3 перевертає все на 5:3 на власну користь. Провальний відрізок Азаренко перервала, свою подачу в 9-му геймі взяла, але завадити неймовірній Даяні поставити переможну крапку в матчі "нейтральна" спортсменка не змогла.

У першому в кар'єрі чвертьфіналі Турнірів Великого Шолому Даяна Ястремська зіграє проти представниці Чехії Лінди Носкової, яка на відмові пройшла ще одну українську спортсменку Еліну Світоліну. Через травму спини Еліна була змушена знятися з матчу четвертого кола вже після трьох стартових геймів.

Теніс України в соцмережах: Facebook, Telegram і Twitter

Коментарі