Теніс України у соцмережах

Александр Звєрєв тільки на тай-брейці вирішального сету здолав кваліфаєра в другому колі AO-2024

Німецький тенісист Александр Звєрєв здобуває ще одну вкрай непросту перемогу на кортах Мельбурна. Цього разу для того, аби здолати суперника по другому раунду Відкритого Чемпіонату Австралії, 6-му номеру посіву довелось витратити всі 5 партій. На тай-брейці вирішального сету Звєрєв зламав спротив словацького кваліфаєра Лукаша Кляйна, який займає 163-тю сходинку поточного світового рейтингу. На перемогу Александр витратив майже 4 години і 40 хвилин ігрового часу.

Australian Open - 2024
Мельбурн, Австралія
2-й раунд

(6) Александр Звєрєв - (Q) Лукаш Кляйн - 7:5, 3:6, 4:6, 7:5(5), 7:6(10:7)

Здавалося б, що проблеми, із якими Александр Звєрєв стикнувся в матчі стартового раунду проти свого співвітчизника Домініка Кепфера, німецький тенісист має залишити в минулому. По-перше, він вже "прибився" до кортів Мельбурна, відчув ритм гри на Турнірі Великого Шолому. А по-друге, при всій повазі до Лукаша Кляйна, представник другої сотні світового рейтингу не має створювати проблеми гравцю топ-10. А вийшло навіть навпаки. Труднощі, які були у Звєрєва на старті Australian Open, за підсумками сьогоднішньої зустрічі здаються просто квіточками.

Стартовий сет проходив в абсолютно рівній боротьбі, але, як і годиться фавориту, ближче до завершення партії Звєрєв почав додавати. 9-й гейм сету Кляйн врятував із прихованого сет-болу у німецького тенісиста, але в 11-му втримати свою подачу вже не зумів. Звісно, отримавши можливість подавати на перемогу в досить рівному сеті, Звєрєв доклав максимум зусиль, аби нею скористатися. Цього разу їх, зусиль, виявилось достатньо.

Александр цілком міг повести із брейком і на самому початку другого сету, але Лукаш знову продемонстрував стійкість та втримав подачу вже з двох брейк-поінтів. А от в середині партії проблеми на подачі почали виникати у самого Звєрєва. Німецький спортсмен втримав із брейкового м`яча непростий 4-й гейм, але в 6-му вже нічого не зумів вдіяти із тиском суперника. Кляйн вперше в зустрічі відзначився на прийомі і повів в рахунку. Александр був прото зобов`язаний виправляти становище вже в наступному геймі, але тепер нереалізованими лишились одразу 4 брейк-поінта. Лукаш свою перевагу таки втілив у виграш другої партії.

Коли на самому старті третього сету Звєрєв знову упустив свою подачу, здалося, що ось вже зараз Александр точно відкине всі спроби зекономити сили і почне методично знищувати суперника. Але ресурсів, принаймні в цьому сеті, у німця не знайшлось. Кляйн не просто втримав перевагу, а й мав чудову нагоду поставити крапку в партії ще одним успішним геймом на прийомі. Звєрєв свою подачу з сет-болу у словацького спортсмена таки виграв, але завадити Лукашу подати на сет - не зумів.

Зрозуміло, що із такою ситуацією в рахунку четверта партія мала ну просто вирішальне значення для Звєрєва, але, давайте будемо відвертими, і в цьому сеті Александр не зміг повністю переломити хід зустрічі і прибрати ініціативу до власних рук. Так, саме 6-й номер посіву першим зачепився на прийомі, але знову Кляйн втримав подачу з подвійного брейк-поінту. Був і у Лукаша чудовий шанс на подачі суперника, коли словацький спортсмен заробив прихований матч-бол. Втім тут вже Звєрєв зумів вистояти. На тай-брейці сету Кляйн двічі виривався вперед із міні-брейком, але німецький тенісист моментально вірівнював ситуацію в рахунку, ну а наприкінці "таю" Звєрєв, нарешті, показав свій клас і перевів зустріч у вирішальний сет. 

Коли на самому його початку Звєрєв оформив брейк під нуль, можна було подумати, що Кляйн, нарешті, перестав витримувати темп матчу. Чого-чого, а досвіду п`ятисетових матчів у словацького тенісиста критично мало. Але і Александр на п`ятій годині гри не зумів вберегти себе від спаду. Звєрєв в середині партії провалив власну подачу і дозволив Лукашу відігратися. До чемпілнського тай-брейку спортсмени дотягнули без проблем. На ньому досить довго вони теж впевнено тримали власні подачі, але наприкінці вирішального фрагменту матчу досвід Александра таки зіграв йому на руку. 

В третьому раунді Australian Open - 2024 Александр Звєрєв зіграє проти американського спортсмена Алекса Мікельсена.

Теніс України в соцмережах: Facebook, Telegram і Twitter

Коментарі